Selasa, Januari 17, 2006

Oleh:  Ahmad Nazri Mohamad dan Mohd Amin Jalil.

SEREMBAN: Gerakan antihadis dipercayai melancarkan gerak gempur bagi mempengaruhi belia dan remaja dengan mewujudkan laman web bagi menyebarkan kepercayaan, amalan dan pemikiran berlandaskan al-Quran semata-mata.

Laman web berkenaan itu adalah kesinambungan bagi penyebaran buku terjemahan al-Quran dalam bahasa Melayu tanpa rujukan bahasa Arab bertajuk, ‘Bacaan’ hasil tulisan Othman Ali yang diharamkan kerajaan pada 22 Julai 1995.

Golongan antihadis itu dipercayai menyebarkan fahaman mereka melalui internet selepas Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) menyenaraikan kumpulan antihadis sebagai ajaran sesat ke-36 daripada 56 ajaran yang diwartakan.

Penyelaras Projek Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Noor Nirwandy Mat Nordin, berkata pihaknya mengesan aktiviti golongan itu yang boleh memberi kesan tidak baik kepada generasi muda.

Beliau berkata, walaupun setakat ini PPIM belum menerima laporan secara rasmi daripada mana-mana individu yang mungkin sudah menjadi ahli kumpulan itu, pihaknya mengesan aktiviti kumpulan berkenaan berdasarkan laman webnya www.*-*****.com.

“Kami bimbang laman web ini akan dijadikan sebagai rujukan oleh pelayar internet terutama golongan pelajar yang ingin mendalami Islam,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Katanya, orang ramai terutama ibu bapa perlu berhati-hati dengan mengawasi anak remaja masing-masing bagi mengelak mereka terjebak dalam fahaman kumpulan ini yang dipercayai boleh menjejaskan pegangan dan akidah seseorang.

“Kita juga berharap jabatan agama Islam dapat mengawasi aktiviti atau gerakan kumpulan seperti ini sebelum ia berjaya menarik lebih ramai ahli terutama di kalangan belia dan remaja,” katanya.

`Bacaan’ yang diterbitkan di Singapura mula diedarkan kepada orang ramai dalam mesyuarat penubuhan Jemaah al-Quran Malaysia (JAM) yang dipelopori Dr Kassim Ahmad pada Jun tahun sama.

Buku itu diharamkan kerajaan kerana terjemahannya tidak disertakan dengan ayat asal dalam bahasa Arab dan perkataan al-Quran itu sendiri diterjemahkan sebagai `Bacaan’.

Pada muka utama laman web yang dilancarkan pada 1 April 2002 itu, moderatornya turut memberi amaran bahawa;

“Sekiranya anda berasa tidak senang hati dengan penulisan berteraskan ajaran al-Quran, yang mungkin didapati bertentangan dengan ajaran sesetengah ulama anda, maka tinggalkan sahaja laman ini.

“Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.”

Laman web yang menggunakan slogan `Satu Tuhan Satu Kitab Satu Umat’ itu mengandungi ruangan `Bacaan’ atau terjemahan kepada al-Quran dalam bahasa Melayu, Artikel, Kalimat Pilihan, Keratan Akhbar, Sudut Pelajar, Soalan Lazim, Hiasan, Penemuan dan artikel berbahasa Inggeris.

Kebanyakan kandungan artikelnya lebih cenderung kepada rujukan terus kepada hukum dalam ayat al-Quran tanpa mengambil kira hadis dan sunnah nabi, yang menjadi kecenderungan gerakan antihadis.

Moderator laman web itu juga menyediakan khidmat muat turun `Bacaan’ untuk kegunaan PC poket, PDA atau Palm selain menggalakkan pengunjung laman web memberi sumbangan penulisan.

0 Comments:

Post a Comment